Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


November 2-ig lehet pályázni

Kultúra > Pest megye,Páty

2020-10-15


Megjelentek a jövő évi egyházi támogatási felhívások, amelyek elsősorban kistelepüléseken lévő templomok külső felújítását célozzák - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a székesfehérvári megyés püspökkel közös, szeptember 29-i sajtótájékoztatóján. Kisebb beruházásokra - tetőfelújítás, külső felújítások és szigetelések - lehet pályázatokat benyújtani legfeljebb 5 millió forint erejéig.Az államtitkár közölte, hogy a felhívások elérhetők a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján - kormany.hu és a bgazrt.hu -, a pályázatokat november 2-ig lehet benyújtani.

Soltész Miklós rámutatott: a templomok felújítása hatalmas feladatot ró az egyházakra, és mivel ma már nincs meg az a gazdasági hátterük, ami a második világháborúig volt, természetes, hogy az államnak és adott esetben a településeknek felelősségük és feladatuk van az egyházi épületek megóvásában. Azt mondta, sokszor vádolják őket azzal, hogy az egyházak támogatása öncélú, azonban szerinte ez nem így van. A támogatások nyilvánvalóan elsősorban vallási szempontból fontosak, de ugyanilyen fontos a településképi szempont és az építőiparban dolgozó szakemberek munkával ellátása is - fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2009-hez képest 2019-ben több mint 441 ezerrel nőtt az egy százalékot egyházaknak felajánlók száma, ez ma már 1,35 millió embert jelent, vagyis családtagokkal együtt több millió ember kötődését jelenti a különböző egyházakhoz.

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke leszögezte, hogy azok a beruházások, amelyek az egyházmegye területén valósultak meg, döntő többségben állami támogatásból jöttek létre, mert az egyháznak nem lett volna lehetősége ezek finanszírozására. Úgy vélte, a felújítások nem kizárólag az egyházat gyarapították, hanem az ország gazdagságát erősítették, a nemzet kincseinek felelős ápolását jelentették, közösségek erősödtek általuk. Jelezte, hogy jó és gondos gazdaként használták fel a támogatásokat, amelyek 2015 és 2020 között körülbelül 13 milliárd forintot tettek ki az egyházmegyében. Hozzátette, a pályázatokon elnyert támogatásokból 86 építési projekt valósul meg: templomok, plébániaépületek, közösségi házak, oktatási intézmények újultak meg és bővültek belőlük.

A püspök a legfontosabb székesfehérvári projektjeik közül megemlítette a Szent István Király Székesegyház folyamatban lévő, teljes külső és belső felújítását, a Püspöki Palota, az egyházmegyei múzeum és a Szent Imre templom teljes felújítását, valamint a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújítását és bővítését. Emellett az alsószentiváni és bodajki kegyhelyek újultak meg, Ercsiben, Válban, Lovasberényben és Bicskén templomok műemléki felújítása valósult meg és zajlik, továbbá Pátyon új templom épült, míg Érden a Marianum Általános Iskola felújítása és bővítése valósult meg.

A résztvevők ezt követően megtekintették a teljesen megújult külsejű székesfehérvári székesegyház belső felújítását, restaurálását; elhangzott, hogy a szakemberek a tervek szerint 2022 áprilisára lesznek készen a munkálatokkal. (MTI)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg