Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tanuljunk együtt a Premóban!

Kultúra > Zsámbék

2021-11-19


Közeleg a tanulók központi írásbeli felvételi vizsgára jelentkezésének határnapja, december 3., amellyel elindul a középfokú felvételi eljárás. Az elmúlt hónapokban mindenki azt kérdezi a nyolcadikosoktól, hogy mi szeretne lenni, merre tanul tovább. Rövid összeállításunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy jó döntések szülessenek. Az első döntést abból a szempontból érdemes meghozni, hogy mennyire szeretsz tanulni és mennyi időt szánsz rá napi és heti szinten.Ha szorgalmas vagy és szívesen tanulsz, akkor az 5 éves technikum lesz a neked való, ahol egyszerre készítünk fel az érettségire és a választott szakma technikusi vizsgájára. Vagyis ezen az úton nemcsak szakmát szerezhetsz, hanem érettségit is, de ez magas heti elméleti óraszámot fog jelenteni. Ha azt válaszolod az első kérdésre, hogy a tanulás nem hoz lázba, jobban érdekelnek a gyakorlatias, kézzelfogható dolgok, amikor látod a munkád közvetlen eredményét, akkor gyere, és válaszd a 3 éves szakképző iskolai képzéseink egyikét.

Ha a képzés fajtája felől határoztunk, akkor a második döntéssel ezen belül ágazatot kell választanod. A technikum 9-10. évfolyamon, míg a szakképző iskola a 9. évfolyam számára nyújt ágazati alapoktatást. Mindkettőt az ágazati alapvizsga zárja, ami lehetővé teszi a továbblépést az ágazaton belül a konkrét szakma kiválasztása után. A technikumban tehát a 11-13. évfolyamokon fogod tanulni a kiválasztott szakmát, miközben az érettségi vizsgákat is leteszed. A szakképző iskola alapvizsgája után a 10-11. évfolyamon egyre magasabb óraszámú gyakorlati tantárgy keretében sajátíthatod el a szakma minden fortélyát.

A döntés folyamatában segíthet, ha mérlegeled, milyen juttatásokat kaphatsz a szakképzésben milyen feltételekkel. Azt rögtön le lehet szögezni, hogy a rendszeres iskolába járás (6 óránál kevesebb igazolatlan óra) és a szorgalom (2,00 feletti átlag) kifizetődik. Ágazati alapoktatás alatt a technikumban várhatóan tízezer forintot, míg szakképző iskolában ennek dupláját kapod meg havonta. Az alapvizsga sikeres letétele után az úgynevezett szakirányú oktatás kettő illetve három éve alatt tanulmányi eredménytől függően mindkét képzési fajta esetében havi 10 és 70 ezer forint közötti összegű ösztöndíjban részesülhetsz. Mindkét képzésfajta az alapvizsga utáni szakmai oktatást duális képzés keretében, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben is lehetővé teszi.

Ez esetben a tanulóval szakképzési munkaszerződést köt a munkáltató, ami a minimálbér legalább 60 %-át kitevő munkabérre jogosít. Az ösztöndíj másik részét pályakezdési juttatásként kapod meg, amennyiben sikeresen befejezed a képzést és szakmát szerzel. Ennek mértéke 160 ezer forinttól 360 ezer forintig terjedhet, a szakmai vizsga eredményétől függően.

Ha további kérdésed van, keress meg minket a megadott elérhetőségek egyikén.

Szakképzéssel foglalkozó intézményként 25 éve vagyunk a pályán. Elkötelezettek vagyunk továbbtanulási céljaid mellett.

zsambek_2022_2023.jpg

Patakiné Dr. Veres Magdolna
igazgatóhelyettes (X)


Vissza