Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tudományos és innovációs ipari parkot fejleszt az Óbudai Egyetem

Közélet > Zsámbék

2023-12-05


Az a kormány célja, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek, a gazdasággal együttműködve pedig jelentősen növeljék Magyarország versenyképességét - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter november 21-én Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem mechatronikai tudományos laborjai első ütemének átadó ünnepségén.A most induló négy székesfehérvári laborban a legmodernebb high-tech területen kezdődhet el a kutatás, az Ipar 4.0, a szenzorfejlesztés, a 3D modellezés, a robotfejlesztés és a dróntechnológia témakörében. Az Óbudai Egyetem a székesfehérvárin kívül Kaposváron és Zsámbékon is tudományos és innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással - tette hozzá. A tárcavezető fontos mérföldkőnek nevezte a székesfehérvári beruházást, méltatva, hogy a fejlesztések szervesen beépülnek a gazdaságba.

Az egyetemek alapítványi működésének előnyeként említette a nagyobb önállóságot, a helyi igények szerinti tervezés lehetőségét. Ahhoz, hogy az egyetemek az ország gazdasági központjaivá váljanak nagyobb önállóságra van szükségük - mondta, hozzátéve, az az Óbudai Egyetem az alapítványi működés eredményeként nemzetközi mércével mérve is eredményes. Megemlítette a pénzügyminiszter, hogy a 2010-es években a magyar gazdaságpolitika a gyártás területére fókuszált, ma már azonban a fejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt, és kiemelte, hogy ennek kiindulópontjai éppen ezek a laborok lehetnek.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora felidézte, hogy a kar megalapításakor a gyakorlatorientált képzés elindítása volt a cél a befektetői szemlélet meghonosítása mellett, ennek jegyében indultak a science-park beruházások is.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fidesz-KDNP), a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a science-parkok megvalósítása és működtetése az egyetem, a vállalati szféra, az állam és az önkormányzati szféra együttműködésével lehetséges. (MTI)


Vissza