Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ukrajnai gyerekek táboroznak Nagykovácsiban

Közélet > Nagykovácsi

2023-08-08


Egész nyáron több turnusban tart napközis táborokat több mint 300 ukrajnai menekült gyereknek a Magyar Cserkészszövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet Budapesten és Nagykovácsiban - a szervezők augusztus 4-i közleménye szerint. Azt írták, hogy a különféle tematikára épülő heteket szabadtéri és beltéri játékok, művészeti foglalkozások és kirándulások is színesítik.Az összesen háromszáz gyermeket fogadó nyári táborok célja - a többi között -, hogy "a másfél éve tartó ukrajnai háború elől hazánkba menekült 5-16 éves gyermekek számára lehetőséget biztosítsanak új közösségek építésére, élménypedagógiával segítsenek feldolgozni az átélt traumákat és erősítsék az otthontól távol töltött idő alatti kitartást" - fogalmaztak a közleményben. Ugyanakkor a táborok a szülőket is tehermentesítik a szeptemberi iskolakezdésig - tették hozzá.

A nyolc nyári hét alatt több piknikjellegű élménynapot tartanak, ahol egymással is találkozhatnak a különböző helyeken táborozó gyerekek. Ezek közül a péntekin fafaragó műhely költözött a táborba, valamint közösen festettek egy tájképet művészetterapeuta vezetésével.

A közleményben idézték Sipos Zoltánt; az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti, ukrajnai menekülteket támogató központjának vezetője kiemelte: a menekült családoknak rendkívül összetett támogatást nyújt a segélyszervezet.

"A menekült családok támogatása összetett, nem csupán kézzelfogható természetbeni - élelmiszert, ruhát, gyógyszert, vagy éppen higiéniás eszközöket tartalmazó - csomagok osztását jelenti, hanem többek között az egészségügyi, ügyintézési problémákkal, szállásigénnyel, jogi és pszichológiai, valamint albérletfenntartási vagy éppen nyelvi nehézségekkel küzdők gondjait is igyekeznek orvosolni" - fogalmazott.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a magyarországi táborok mellett a kárpátaljai Viskán további 150 "belső menekült" gyermeknek szervez nyári élményheteket. A karitatív szervezet a háború kitörése óta csaknem félmillió ukrajnai menekültnek nyújtott segítséget - olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikk: A játék öröme gyógyít - 2023-08-07


Vissza